Ryanair blijft op Duitse luchthaven Weeze

Ierse prijsvechter trekt ultimatum in na verruiming vliegtijden

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair blijft op de Duitse grensluchthaven Airport Weeze. Zij nam dat besluit vrijdag 1 mei, nadat de ‘Bezirksregierung’ in Düsseldorf  eerder die dag de openingstijden van de luchthaven verruimde voor ‘home-carriers’, maatschappijen met Weeze als ’thuisbasis’, onder voorwaarde dat die van geluidsarme toestellen gebruik maken.

ryanair002

 

‘Een enorme opluchting en werkelijk een pak van mijn hart’, reageerde directeur Ludger van Bebber. “Als Ryanair inderdaad zou zijn  vertrokken, dan zou dat het verlies van vele honderden arbeidsplaatsen hebben betekend en een enorme economische tegenslag voor de gehele regio”.

Beperkingen
Weeze, waarvan meer dan de helft van de inkomende en uitgaande passagiers uit Nederland komt,  kreeg vorige week van een Duitse rechter met ingang van 2 mei 2009 beperkingen opgelegd voor wat betreft de start- en landingstijden. De rechter kwam daarmee tegemoet aan bezwaren van drie omwonenden. Ryanair deelde vervolgens mee door de te verwachten beperkingen niet meer rendabel te kunnen opereren.

Ultimatum
De Ierse prijsvechter dreigde van haar basis Weeze te vertrekken indien niet uiterlijk 29 april de nieuwe beperkingen zouden zijn opgeheven. Ryanair liet echter de ultimatieve datum passeren, zonder het dreigement ook daadwerkelijk uit te voeren. Woordvoerder Stephen McNamara liet ons vervolgens desgevraagd weten, dat op 1 mei een definitieve beslissing zou worden bekend gemaakt.

Voorwaarden
Vrijdagmiddag (1 mei) rond 15.00 uur maakte de Bezirkgsregierung Düsseldorf haar voorwaarden in de nieuwe verghunning aan de luchthaven bekend. Volgens marketing manager Holger Terhorst van Weeze Airport zijn de nieuwe regels, die soepeler zijn dan die ruim een week geleden bij rechterlijke uitspraak werden vastgesteld, intussen nauwgezet door Ryanair bestudeerd.

Ontzettend blij
‘Wij zijn ontzettend blij met de uitkomst, die voor de toekomst van Weeze van enorme betekenis is’, aldus Terhorst in een eerste reactie. Er mag worden gevlogen van 6 uur in de ochtend tot 23.00 uur ’s avonds, met een uitloop tot 23.30 uur. Aanvankelijk dreigde het vliegveld al om 22.00 uur te moeten sluiten.

Zes toestellen
De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft op haar basis Weeze zes vliegtuigen gestationeerd en wil dat aantal deze zomer uitbreiden tot zeven toestellen waarmee 44 bestemmingen in Europa worden aangevlogen.

Werkgelegenheid
Michael Cawley, plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur van Ryanair, deelde mee blij te zijn met de bereikte oplossing. ‘Niet alleen voor onze 2,5 miljoen passagiers, maar ook voor de 2500 banen, die in de regio blijven behouden’.

Alle vluchten weer boekbaar
Alle vluchten kunnen weer volgens het bestaande schema worden geboekt en zullen ook als zodanig worden uitgevoerd, aldus Ryanair in een persbericht.

Bron: Tourpress