Rayanair dreigt met vertrek luchthaven Weeze

Na uitspraak Duitse rechter over beperking van de vliegtijden

De Ierse prijsvechter Ryanair dreigt te vertrekken van de Duitse luchthaven Weeze, vlak over de grens bij Nijmegen. Reden voor het dreigement  om de basis op te heffen is een beperking van de vliegtijden, die deze week bij uitspraak van de rechtbank in Münster is opgelegd. Ryanair zegt definitief van Weeze weg te gaan als die uitspraak niet uiterlijk 29 april wordt herzien.

ryanair002

Ryanair maakte het ultimatum woensdagmiddag (23 april) bekend. De prijsvechter moet de vliegtijden aanpassen na klachten over onder meer geluidsoverlast door omwonenden. Airport Weeze verwerkt zo’n 2,5 miljoen pasagiers op jaarbasis, van wie meer dan de helft uit Nederland.

Geblokkeerd
Ryanair-Vluchten met vertrek of aankomst in de door de rechterlijke uitspraak ‘geblokkeerde’ uren kunnen met onmiddellijke ingang al niet meer worden geboekt.

Zes toestellen
Ryanair vliegt op dit moment vanaf Airport Weeze met zes toestellen naar 35 bestemmingen. Recent werd stationering van een zevende toestel op de basis aangekondigd, met tegelijkertijd uitbreiding naar 44 bestemmingen.

Vergunning
Tot nu toe mocht de maatschappij  vliegen tussen vijf uur ’s morgens en middernacht. In de nieuwe vergunning wordt dat beperkt tot de periode tussen zes uur ’s ochtends en elf uur ’s avonds.

‘Over en uit’
Met de nu opgelegde beperking kan Ryanair volgens woordvoerster Anja Seugling niet overweg. “We kunnen zo goedkoop vliegen door de toestellen een groot aantal uren per etmaal te gebruiken. Wanneer we niet meer vroeg kuynnen vertrekken en laat kunnen landen raakt dat direct onze exploitatie. Als de situatie zo blijft is het hier over en uit”.

Rampzalig
Volgens marketing manager Holger ter Horst van Airport Weeze zou het vertrek van Ryanair rampzalige gevolgen hebben voor de luchthaven en de regio.  “Ryanaiar verzorgt nu negentig procent van alle vluchten vanaf Weeze en vefvoert op jaarbasis 2,5 miljoen passagiers. Dat betekent werkgelegenheid voor 2500 mensen.”

Toerisme
Luchthaven Weeze wordt iook steeds belangrijker voor de ontwikkeling van het toerisme in het oosten en zuidoosten van Nederland. Juist woensdag werd bekend dat Weeze samen met Eindhoven Airport centraal staat in een plan van het Regionaal Bureau voor Toerisme om meer buitenlandse toeristen naar onder meer Noordoost-Brabant te brengen.

Twee miljoen
De organisatie wil toeristen uit onder meer Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden naar de regio trekken. Er is twee miljoen euro voor het project gereserveerd, onder meer voor reclame in genoemde landen.

Nijmegen
Ook de Gelderse regio Arnhem-Nijmegen denkt van het inkomend buitenlands toerisme via Weeze te kunnen profiteren. Met name Nijmegen rekent daar op en is blij met de nieuwe campagne ‘cool breaks on the lower Rhine’ die het Regionaal Bureau voor Toerisme met een reeks partners in mei in met name Groot-Brittannië wil beginnen.

Continuïteit
Het welslagen van die plannen is voor een belangrijk deel afhankelijk van de continuïteit van de verbindingen van Ryanair met de beoogde Europese herkomstlanden.

Bron:  Tourpress